Theater na de Dam – podcast ‘De zaak Jacob D.’

Opa-frances

DE ZAAK JACOB D – een driedelige podcastserie over de Nederlandse koopman Jacob Dirkmaat die op 2 juni 1943 in Wenen door een nazi-rechtbank werd veroordeeld en onthoofd voor het zonder vergunning handelen in vodden.

Jacob Dirkmaat was de grootvader van schrijver/regisseur Frances Sanders. Op basis van persoonlijke brieven van Jacob zelf, zijn Weense geliefde Mimi Wiesnar, getuigenverklaringen en processtukken werd gewerkt aan een theatervoorstelling voor Theater na de Dam.

Het verhaal van een doorsnee man die door geen standpunt in te nemen, denkt te kunnen ontsnappen aan de maalstroom van zijn tijd, in een totalitaire staat waar de rechtspraak een propaganda-instrument en politiek repressiemiddel is.

Nadat theaters i.v.m covid op last van de landelijke overheid werden gesloten, maakte Frances Sanders, in samenwerking met podcast-prijs-winnaar Simon Heijmans en geluidsontwerper Mark Bergwerff een podcastserie in drie delen van ongeveer 15 min.

De release, door Theater na de Dam en Theater De Balie, was op 4 mei 2020.

De voorstelling zal later alsnog worden gemaakt.

Beluister hier de podcast

Met: Frances Sanders, Martijn Nieuwerf, Martijn de Rijk, Sam Ghilane, Vincent van den Berg, Dic van Duin, Patrick Duijtshoff, Timo Huizendveld, Bo Tarenskeen, Jair Stranders, Ingejan Ligthart Schenk, Simon Heijmans, Mark Bergwerff, Marcel Jacobson, Connie Aberti, Myrto Muller en Natascha Zwaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s