Publicaties

Met enige regelmaat schrijf ik artikelen of word ik gevraagd om bijeenkomsten filosofisch in te leiden. Hieronder een selectie van boeken, artikelen en talks:

Reinventing Daily Life (Sternberg Press, 2019)
Bezit kunst de kracht om in het alledaagse leven structurele en betekenisvolle veranderingen teweeg te brengen? Hoe kunnen we onze dagelijkse realiteit injecteren met de vervreemdende, verbindende en reflectieve kwaliteiten van theater, performance- en beeldende kunst? Vanuit het verlangen van kunstenaars om aan de institutionele ruimte te ontsnappen, onderzocht de tijdelijke master Reinventing Daily Life (Sandberg Instituut) de implicaties, mogelijkheden en grenzen van het dagelijks leven als inspiratiebron, presentatieplek en primair materiaal. Met deze publicatie markeren we de afronding en distillatie van deze zoektocht. Aan de hand van een kritisch essay, een correspondentie met verwante geesten uit het veld en visuele impressies van het werk van alumni reflecteert deze publicatie op de mogelijkheden om kunst en leven, fictie en werkelijkheid met elkaar te vermengen én op het belang van dit proces voor de toekomst van artistieke praktijken.

Redactie: Martijn de Rijk, Thomas Spijkerman
Tekstbijdragen: Heske ten Cate, Lara Staal, Lucas de Man, Thomas Spijkerman & Martijn de Rijk
Vormgeving: Juliette Lizotte
Uitgave: Sandberg Press, Berlin & Sandberg Instituut, Amsterdam

Bekijk en bestel het boek

Brainwash Talk – Oefeningen in tolerantie Brainwash Talks (30/09/2018)
Een persoonlijke en filosofische talk over het belang van tolerantie.
Bekijk de talk

Werkloze acteurs de dupe van neoliberale tijdgeest – Trouw Opinie (23/9/2016)
Een kritisch opiniestuk over de benarde positie van acteurs in het Nederlandse theaterlandschap.
Lees het artikel

Verheffen wij nog iemand? – Theatermaker (5/2016)
Op verzoek van Theatermaker schreef ik een essay over de vraag wat het romantische verheffingsideaal hedendaagse theatermakers nog te bieden heeft. Illustratie: Gemma Pauwels
Lees het artikel

Gender in de open samenleving – Theatermaker (zomer 2015)
Voor een themanummer over gender publiceerde Theatermaker mijn openingstalk voor de Frascati themaweek Mr. Mrs. Mx. Een oproep om gender en verwarring met zorg te vieren.
Lees de tekst

De grote generatiewissel – Theaterfestival 2015
Op het Nederlands Theater Festival 2015 opende ik het debat De Grote Generatiewissel, waar kunstenaars, critici en denkers met elkaar spraken over de waarden van een toekomstige generatie podiumkunstenaars. 
Lees de tekst

De romantische jas – ITs Festival 2015
In 2015 sprak ik op de slotavond van het ITs festival de afstuderende theatermakers toe.
Lees de tekst