Dorian – Noord Nederlands Toneel

IMG_4668

Een visueel spektakel, waarbij de grenzen tussen theater, performance, kunst en literatuur vervagen

Zo’n 125 jaar na het verschijnen van Oscar Wilde’s roman The Picture of Dorian Gray zijn onze obsessie met jeugdigheid en het gevoel dat je alles uit je leven gehaald moet hebben alleen maar toegenomen. Maar verliezen we in het verlangen naar het nieuwe, het schone en het bijzondere ook niet onszelf uit het oog? En als we de hele tijd bezig zijn met onze persoonlijke ontwikkeling, wat betekent dat dan voor onze relatie met de ander? Met deze vragen als uitgangspunt schreef Javier Barcala voor het Noord Nederlands Toneel een toneelbewerking van Oscar Wilde’s beroemde roman. Barcala plaatst Dorian in het decor van de hedendaagse kunstmarkt, een bekende wereld voor gastregisseur Christophe Coppens. Het Belgische multitalent Coppens werd opgeleid tot theatermaker, maar brak door als ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij maakt van deze voorstelling een visueel spektakel, waarbij de grenzen tussen theater, performance, kunst en literatuur vervagen.

De trailer

Regie, decor- & kostuumontwerp: Christophe Coppens
Tekst:
Javier Barcala
Vertaling: Jibbe Willems
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Spel: Bien de Moor, Bram van der Heiden, Veerle van Overloop, Olaf Ait Tami, Julia Akkermans, Martijn de Rijk, Dio van Velden, Lin Scholten & Wout Brugge

Speelperiode 27 september t/m 14 december 2018

Klik hier voor speeldata & tickets

Toevallig is onlangs het handgeschreven originele manuscript gevonden van The Portrait of Dorian Gray, met daarin de passages die Oscar Wilde onder druk van de Victoriaanse moraal heeft geschrapt. Hieronder een link naar een artikel in The Guardian.

Guardian-artikel Oscar Wilde


Persreacties:

NRC Handelsblad ****
“Exuberante Dorian in uitzinnig decor…
Martijn de Rijk als dandy personifieert Wilde met vergelijkbare briljante, perfide taalvondsten. Uiteindelijk stuwt hij de voorstelling naar de noodlottige ondergang van Dorian.” – Kester Freriks

Trouw ****
Oscar Wilde […] zou zich er vast over hebben geamuseerd. Dorian van het Noord Nederlands Toneel is de meest krankjorume bewerking ooit van diens enige roman [… ] een even uitbundige als bizarre performance.” Hanny Alkema

Dagblad van het Noorden ***
“Wilder dan Wilde […] Martijn de Rijk als snobistische would be-kunstkenner, die als een soort kluchtfiguur werkelijke alle denkbare kunstclichés uit de kast trekt. Een fijne rol.”
– Erik Nederkoorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s