Marijke Muoi – Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

UnderdeToer_MarijkeMuoi_fotoRenedenEngelsman_1685

Leeuwarden, januari-maart 2018
Bij de Grote Kerk verzamelt zich een publiek van tweehonderd mensen. Ze maken kennis met één van tien historische personages, betrokken bij de grafschending van Maria Louise in 1795: baron Van Burmania Rengers, de radicale dominee Abraham Staal, de astronoom Eise Eisinga, de Joodse voddenraapster Roos Leefmans en zes anderen. Via een eigen ingang neemt elk personages `zijn’ groepje mee de kerk in. Vanuit het gezichtspunt van `hun’ personage, beleeft het publiek er zijn versie van het oproer, een draaipunt in de geschiedenis van Fryslân.

Elf acteurs en het creatieve team onder leiding van Sjoeke-Marije Wallendal, met videokunstenaar Arjen Klerkx, geluidsontwerpers De Compaenen en theatervormgeefster Mirjam Grote Gansey, zorgen voor spectaculaire transformaties van de Grote Kerk en prikkelen alle zintuigen in een overrompelende ervaring.

Spel: Joke TjalsmaPaul R. Kooij, Dette Glashouwer,Michaël BloosLudo Hoogmartens,
Rogier in ’t Hout, Raphaël Mars, Albert Secuur, Bart Harder, Pleun de Roode & Martijn de Rijk

Concept en regie: Sjoeke-Marije Wallendal
Tekst: Bauke Oldenhof
Artistieke leiding: Jos Thie
Under de Toer/ Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018Persreacties:

Groene Amsterdammer
” De moeizame stuiptrekkingen van een gretige zucht naar verandering worden hier op een zeer zintuiglijke manier aangereikt […] Ik werd er op een lyrisch wijze zeer gelukkig van.” – Loek Zonneveld

NRC Handelsblad ****
“Het is knap hoe deze aflevering van Under de Toer spannend ervaringstheater maakt van een cryptische of zelfs bewust weggemoffelde historische gebeurtenis. De toeschouwers staan er middenin, ze zijn getuige van een ommekeer in de vaderlandse geschiedenis.” – Kester Freriks

Theaterkrant *****
Marijke Muoi is ervaringstheater van het zuiverste soort […] Als Marijke Muoi representatief is  voor hetgeen Leeuwarden Culturele Hoofdstad gaat brengen, dan staat ons nog een mooi jaar te wachten.” – Luuk Verpaalen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s