Mens Boom Dier – Gouden Haas maakt poëtisch en muzikaal locatietheater

In het voorjaar van 2021 – de lockdownmaatregelen waren nog op volle sterkte – vroeg theatermaker en artistiek leider Gienke Deuten me om, als filosofisch dramaturg en schrijver, hardop met haar mee te denken over de precaire ecologische toestand waar wij ons sinds een paar decennia in bevinden. Over onze Aarde, die niet het passieve decor van de menselijke heilsgeschiedenis blijkt te zijn, maar sinds kort – en steeds gewelddadiger en vernietigender – terugduwt.

We leven al enige tijd in een groeiende staat van verwarring. Onze relatie met de Aarde is complexer en tragischer dan wij eeuwen hebben aangenomen. Als het om klimaatverandering gaat, zijn we dader, detective, getuige en slachtoffer tegelijkertijd. Geheel in lijn met het moderne westerse denken wanen we ons echter nog steeds redder en oplosser van alle problemen. Maar wat als juist die denkhouding en onze pogingen om problemen uit de weg te ruimen de oorzaak van al onze problemen blijkt te zijn? Wat kunnen we dan nog doen? Wat mogen we verwachten? Zal het ons op tijd lukken om onszelf op een nieuwe en heilzamere manier te denken in relatie met al het het niet-menselijke dat ons omgeeft? En hoe gaan we om met alle emoties die de ontwrichting in ons losmaakt – onze woede, angst, onze machteloosheid en onze gevoelens van verlies en rouw?

Al onze vragen, onze wankele pogingen om tot (nieuwe)antwoorden te komen, ons zoeken naar de vage contouren van een ongewisse en misschien wel zwaar beschadigde toekomst, onze pogingen om emoties serieus te nemen zonder daarbij in de val te trappen van een nieuw antropocentrisch sentimentalisme – dat gesprek, kortom, heeft zijn weerslag gevonden in de poëtische en muzikale locatietheatervoorstelling ‘Mens Boom Dier’ van het Almeerse theatergezelschap Gouden Haas. Een hallucinerende trip door tijd en ruimte, over de ontwortelde mens in tijden van ecologische ontwrichting.

Van 6 t/m 22 augustus 2021 te zien op het Karavaan Festival (Alkmaar), Zomer op Schokland (Schokland) en in en de Groene Kathedraal (Almere).

Meer informatie over de voorstelling, speeldata en reserveren:
https://goudenhaas.nl/mensboomdier

MENS BOOM DIER
Concept en regie: Gienke Deuten
Tekst en dramaturgie: Martijn de Rijk
Spel: Maureen Teeuwen & Erwin Boschmans/Judith Hazeleger
Compositie: Jaap van Keulen
Vormgeving en kostuums: Annemarie Klijn & Hester Jolink
Techniek: Roy Vermeer
Productie: Maartje Nieuwint
Foto en video: Ilja Lammers

Met steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Fonds 21, Norma Fonds, Lira Fonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s