
Hoe gaan Intensive Care artsen om met dierbaren en familie van ernstig zieke patiënten die zich op de grens van leven en dood bevinden? Hoe komen cruciale medische beslissingen tot stand als een ernstig zieke patiënt niet aanspreekbaar is? En hoe breng je als arts een betekenisvolle verhouding tot stand met ouders, kinderen en geliefden van de patiënt? Hoe verloopt de precaire dans tussen arts en dierbaren, tussen hun emoties en verlangens en de medische realiteit, als het einde mogelijk nabij is?
Medisch onderzoeker Mirjam de Vos deed bij Amsterdam UMC onderzoek naar de communicatie tussen artsenteams en families. In het kader van dat onderzoek vroeg zij Simon Heijmans en mij om op basis van door haar samengestelde, maar op feiten gebaseerde medische casussen een aantal fictieve scenario’s te schrijven over IC-patiënten in uiteenlopende levensfases en medische en familiale omstandigheden.
Een even heftige als leerzame opdracht, waarin verschillende medisch specialisten ons welwillend en geduldig te woord stonden over hun vakgebied en de medische uitdagingen en ethische dilemma’s die zij in hun dagelijkse praktijk tegenkomen.
Dat resulteerde in de tiendelige podcastserie ‘Op leven en dood’, waarin elk van de vijf verhalen steeds wordt afgewisseld met een verdiepend gesprek, waarin een medisch specialist op de betreffende casus reflecteert.
Te beluisteren via diverse podcastkanalen:
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/op-leven-en-dood/id1570592486?l=en
Projectleiding, concept & Interviews: Mirjam de Vos
Eindredactie: Marion Oskamp
Scenario’s: Simon Heijmans en Martijn de Rijk
Regie: Simon Heijmans
Techniek: Arno Peters
Muziek: Amir Vahidi